Acestea sunt primele 10 abilități profesionale de mâine – și cât durează să le înveți

  • 50% din toți angajații vor avea nevoie de recalificare până în 2025, pe măsură ce adoptarea tehnologiei crește, conform raportului Viitorul locurilor de muncă din cadrul Forumului economic mondial.
  • Gândirea critică și rezolvarea problemelor se află pe primul loc pe lista abilităților pe care angajatorii cred că vor crește în importanță în următorii cinci ani.
  • În cursul acestui an, apar recent abilitățile în autogestionare, cum ar fi învățarea activă, reziliența, toleranța la stres și flexibilitatea.
  • Respondenții la sondajul privind viitorul locurilor de muncă estimează că aproximativ 40% dintre lucrători vor necesita recalificare de șase luni sau mai puțin.

Jumătate dintre noi va trebui să recalifice în următorii cinci ani, pe măsură ce „dubla întrerupere” a impactului economic al pandemiei și creșterea automatizării transformă locurile de muncă.

Conform celei de-a treia ediții a raportului Viitorul locurilor de muncă al Forumului Economic Mondial, care mapează locurile de muncă și abilitățile viitorului, urmărind ritmul schimbării și direcția de deplasare.

Însă însăși întreruperea tehnologică care transformă locurile de muncă poate oferi, de asemenea, cheia creării lor – și ne poate ajuta să învățăm noi abilități.

„Avem la dispoziție instrumentele noastre. Recompensa de inovație tehnologică care definește era noastră actuală poate fi valorificată pentru a elibera potențialul uman”, spune fondatorul și președintele executiv al forumului, profesorul Klaus Schwab.

„Avem mijloacele de a recalifica și de a îmbunătăți calificarea persoanelor într-un număr fără precedent, de a implementa plase de siguranță de precizie care protejează muncitorii strămutați de destituire și de a crea hărți personalizate care să orienteze muncitorii strămutați către locurile de muncă de mâine, unde vor putea prospera.”

Imagine: World Economic Forum

Forumul estimează că până în 2025, 85 de milioane de locuri de muncă pot fi deplasate de o schimbare a diviziunii muncii între oameni și mașini. Dar pot apărea și mai multe locuri de muncă – 97 de milioane – care sunt mai adaptate noii diviziuni a muncii între oameni, mașini și algoritmi.

Primele 10 abilități

Adoptarea mai mare a tehnologiei va însemna schimbarea competențelor la cerere în toate locurile de muncă în următorii cinci ani, iar lipsurile de competențe vor continua să fie mari.

Pentru acei lucrători care își păstrează rolurile, ponderea competențelor de bază care se vor schimba până în 2025 este de 40%, iar 50% din toți angajații vor avea nevoie de recalificare (cu 4%).

Gândirea critică și rezolvarea problemelor ocupă primul loc pe lista competențelor pe care angajatorii cred că vor crește în evidență în următorii cinci ani.

Acestea au fost consecvente de la primul raport din 2016. Însă nou apărute în acest an sunt abilități în autogestionare, cum ar fi învățarea activă, reziliența, toleranța la stres și flexibilitatea.

Imagine: World Economic Forum

Cât timp va dura recalificarea?

Marea majoritate a liderilor de afaceri (94%) se așteaptă acum ca angajații să acumuleze noi competențe la locul de muncă – o creștere bruscă de la 65% în 2018.

Respondenții la sondajul privind viitorul locurilor de muncă estimează că aproximativ 40% dintre lucrători vor necesita recalificare de șase luni sau mai puțin, dar acest număr este mai mare pentru cei din industria consumatorilor și din industria sănătății și sănătății.

În sectoarele serviciilor financiare și al energiei, acea parte a lucrătorilor care pot fi recalificați în termen de șase luni este mai mică, deoarece vor avea nevoie de programe care consumă mai mult timp. Instruirea va fi oferită intern, conform a 39% dintre angajatori.

Dar, după cum a remarcat profesorul Schwab, acest lucru va fi completat de platforme de învățare online (16% din formare) și consultanți externi (11% din formare).

Pandemia a accelerat tendința de recalificare online.

Imagine: World Economic Forum

Care este timpul necesar pentru a începe să deprindeți noi abilități online

Studiul spune că ar putea dura doar una până la două luni pentru a dobândi una dintre cele mai importante 10 competențe în profesii emergente din oameni și cultură, scrierea conținutului și vânzări și marketing. Ar putea dura două până la trei luni pentru ca cursanții să își extindă abilitățile în dezvoltarea de produse și date și AI. În timp ce un program de învățare de patru luni ar putea ajuta oamenii să se transforme în roluri în cloud și inginerie. Astfel de cifre sugerează că, deși învățarea unui nou set de abilități este din ce în ce mai accesibilă prin intermediul tehnologiilor digitale, indivizii vor avea nevoie și de timp și de finanțare pentru a putea urmări noi oportunități, notează raportul.

Sursa: https://www.weforum.org/ 

 223 total views,  2 views today