INCOTERMS® 2020 – Rezumatul modificărilor

Ce fac regulile INCOTERMS® 2020?

Acestea au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2020. Această actualizare înlocuiește Incoterms 2010 și se așteaptă să fie standardul pentru următorul deceniu, până în decembrie 2029.

Au existat numeroase schimbări și simplificări. Un rezumat al modificărilor cheie introduse în Incoterms 2020 sunt după cum urmează:

DPU Înlocuiește DAT

Incoterms 2020 introduce un nou Incoterm: DPU (Livrat la locul descărcat). Acesta înlocuiește fostul DAT (Livrat la terminal). Modificarea a fost făcută pentru a recunoaște faptul că uneori mărfurile nu pot fi descărcate la punctul de intrare (port, aeroport, doc etc.). În schimb, acestea trebuie descărcate într-un alt punct din țara de destinație, cum ar fi un depozit intermediar terț. DPU este adesea utilizat pentru containere consolidate cu destinatari multipli. Este singurul termen care responsabilizează vânzătorul pentru descărcarea bunurilor.

FCA include acum opțiunea de a emite un conosament cu notație la bord

Cea mai semnificativă schimbare în Incoterms 2020 este probabil modificarea termenului Free Carrier (FCA). În acest termen, vânzătorul este acum responsabil fie pentru punerea la dispoziție a bunurilor la propria locație, fie într-un alt loc numit. În ambele cazuri, vânzătorul este responsabil pentru încărcarea mărfii pe transportul cumpărătorului. În trecut, au apărut probleme cu acest termen când vânzătorul era responsabil pentru încărcarea mărfurilor pe un camion închiriat de cumpărător și nu direct pe echipamentul transportatorului internațional. Dacă vânzătorul și cumpărătorul folosesc o scrisoare de credit ca mijloc de plată, așa cum se întâmplă adesea, băncile solicită de obicei vânzătorului să prezinte un conosament cu o notație la bord înainte ca acestea să poată fi plătite. Un transportator internațional nu va oferi de obicei unui astfel de conosament unui vânzător care nu le-a prezentat mărfurile direct. În conformitate cu noile reguli Incoterms 2020, termenii FCA permit acum părților să convină în contractul lor că cumpărătorul ar trebui să îi instruiască transportatorului să emită vânzătorului un conosament cu notația „la bord”.

Responsabilități de asigurare în conformitate cu condițiile CIP și CIF

Asigurarea costurilor și transportul (CIF) și Transportul și asigurarea plătite către (CIP) sunt singurele două incoterme care identifică care parte trebuie să achiziționeze asigurare pentru cel puțin o parte a călătoriei de export. În ambele cazuri, responsabilitatea revine vânzătorului. Incoterms 2010 a specificat că, în ambele condiții, vânzătorul a fost responsabil pentru obținerea nivelului minim de acoperire identificat prin Clauza C din Clauzele de marfă ale Institutului. În conformitate cu regulile Incoterms 2020, vânzătorul este acum responsabil pentru achiziționarea unui nivel mai ridicat de acoperire de asigurare – cel puțin 110% din valoarea bunurilor, așa cum este detaliat în Clauza A din Clauzele de marfă ale Institutului – sub termenul revizuit CIP. Cerința de asigurare nu s-a modificat pentru CIF. În cadrul tuturor celorlalte Incoterms 2020, responsabilitatea pentru achiziționarea asigurărilor rămâne negociabilă.

Responsabilitatea pentru vămuirea este mai clar definită

În cadrul Incoterms 2020, responsabilitatea pentru vămuire și costurile asociate este mult mai clar definită. În mod specific, răspunderea pentru eliberare este atribuită oricui își asumă riscul transportului la locul de livrare. Prin urmare, în condițiile EXW, FCA, FAS, FOB, CPT, CFR, CIP și CIP, unde riscul de transport este transferat în țara de origine (țara vânzătorului), răspunderea pentru vămuire este suportată de cumpărător. În cazul termenilor DAP, DPU și DDP, riscul este transmis la destinație (țara cumpărătorului), iar vânzătorul își asumă răspunderea.

Cerințe de securitate

Cerințele de securitate la import și export au crescut semnificativ și au devenit mai formalizate în ultimul deceniu. Regulile Incoterms 2020 prevăd în mod specific aceste cerințe în discuția despre responsabilitățile cumpărătorului și ale vânzătorului în conformitate cu fiecare dintre condițiile comerciale.

Aflați mai multe despre Incoterms 2020

Dacă jobul dumneavoastră necesită înțelegerea și utilizarea Incoterms, vă stăm la dispoziție prin serviciile noastre de training | Webinar ”Impactul INCOTERMS® 2020 in comertul international” – https://medaconsulting.ro/impactul-incoterms-2020-in-comertul-international/

pexels.com

 257 total views,  1 views today