5 fapte pe care ar trebui să le cunoașteți despre produsele cosmetice din UE

În medie, oamenii folosesc între 5 și 15 produse cosmetice într-o singură zi. Combinat cu faptul că le aplicăm direct pe pielea și părul nostru și cu severitatea potențialelor daune, nu este de mirare că produsele cosmetice sunt unul dintre domeniile cheie ale protecției consumatorilor din UE.

Myth buster: Cosmetica nu înseamnă machiajul singur. Multe produse cosmetice sunt esențiale pentru igiena noastră personală și avem nevoie de ele în fiecare zi. De asemenea, ele contribuie în mod substanțial la sănătatea și bunăstarea noastră. Aceasta include săpunul vechi și bun, care a revenit în lumina reflectoarelor, deoarece spălarea bine a mâinilor a devenit mai importantă ca niciodată în timpul pandemiei, precum și produse de îngrijire personală, cum ar fi pasta de dinți, șampon, deodorant și protecție solară.

Produsele cosmetice pe care le utilizați sunt sigure, sănătoase și au cele mai înalte standarde de calitate:

1. Știința de ultimă oră ne protejează. Mizăm pe sfatul unui comitet științific independent dedicat siguranței consumatorilor. Oamenii de știință și experții de top lucrează pentru a se asigura că ingredientele cosmetice utilizate în UE sunt sigure. Interesat?

2. 1600 (and counting) ingrediente cosmetice interzise în UE – cea mai mare listă neagră pentru produse cosmetice periculoase din lume! Mai întâi siguranța. De aceea, urmărim cu atenție substanțele care pot provoca daune dacă sunt utilizate în produse cosmetice. Odată ce comitetul științific detectează un risc potențial pentru consumatori, substanța este interzisă pe întreaga piață a UE (sau restricționată în ceea ce privește utilizarea și concentrația maximă).

3. Ingredientele cosmetice utilizate pentru a colora, conserva și acționa ca un filtru UV trebuie să fi fost găsite sigure înainte de a le putea folosi. Se verifică cu atenție dacă aceste ingrediente speciale (și adesea puternice) sunt sigure înainte de a autoriza utilizarea acestora. Aproximativ 250 de ingrediente cosmetice s-au găsit sigure pentru a colora, conserva și acționa ca un filtru UV.

4. Reclamațiile privind produsele cosmetice vândute în UE trebuie să fie adevărate. Orice companie care vinde produse cosmetice în UE trebuie să poată dovedi afirmațiile pe care le face cu privire la efectele produselor lor. De exemplu, dacă un producător vinde o protecție solară care susține că oferă un nivel ridicat de protecție (are un factor de protecție solară ridicat), trebuie să poată dovedi afirmația lor științific și să furnizeze la cerere rezultatele testelor de siguranță non-animale și alte date.

5. Știți ce cumpărați: TOATE ingredientele trebuie să fie listate pe eticheta produsului. Nu se economisesc resurse atunci când vine vorba de asigurarea transparenței și încrederii în produsele cosmetice fabricate și vândute în UE. Una dintre cerințele în aplicare este ca toate ingredientele dintr-un produs cosmetic să fie listate pe etichetă. Alergic la o substanță? Verificați – tot ce trebuie să știți este acolo!

Bonus # 1: Deoarece producătorii trebuie să respecte aceste reguli pentru a-și vinde produsele în UE, este adesea mai viabil din punct de vedere economic să exporte același produs (respectând aceleași norme ridicate de sănătate și siguranță) către restul lumii decât să pregătească două sau mai multe versiuni ale aceluiași produs. Mai mult, sistemul UE de protecție a consumatorilor în cosmetică funcționează ca un model de referință și multe țări din întreaga lume se inspiră din acesta pentru propriile sisteme.

Bonus # 2: Știați? UE a fost primul teritoriu din lume care a interzis complet testarea pe animale pentru a demonstra siguranța produselor cosmetice. Începând cu 2009, în UE nu se pot efectua teste pe animale în scopuri cosmetice. Din 2013, produsele cosmetice care au fost testate pe animale (chiar și în alte părți ale lumii) nu pot fi vândute nicăieri în UE. Deși rămân unele lucrări în acest domeniu, inclusiv în ceea ce privește dezvoltarea mai multor metode alternative la testarea pe animale, aceasta este o realizare inovatoare!

Sursa: https://europeancommission.medium.com/

 293 total views,  2 views today