Niveluri de conflict la job si sfaturi pentru gestionarea lor

Care sunt nivelurile de conflict? „Nivelurile de conflict” sunt patru tipuri de dezacord care afectează un individ sau un grup de indivizi. Fiecare nivel vine cu propriile provocări și soluții unice. Cele patru niveluri de conflict sunt:

1. Intrapersonal

Acest nivel se referă la o dispută internă și implică o singură persoană. Acest conflict apare din propriile gânduri, emoții, idei, valori și predispoziții. Poate apărea atunci când te lupți între ceea ce „dorești să faci” și ceea ce „ar trebui să faci”.

Exemplu: Reyna angajează un nou membru pentru echipa sa de vânzări. Ea intervievează mai mulți candidați și crede cu tărie că trei ar fi reprezentanți de vânzări excelenți, dar nu poate decide pe care să-l angajeze. Ea amână angajarea cu o lună, deoarece ia în considerare decizia de angajare.

 • Cum sa gestionati: Conflictele intrapersonale pot apărea zilnic, dar a învăța să le rezolvați vă poate perfecționa gândirea critică și abilitățile de luare a deciziilor. Pentru a gestiona conflictul intrapersonal urmați-vă valorile, determinați modul în care conflictul vă afectează valorile de bază și ce contează pentru productivitatea dvs. la locul de muncă. Luați în considerare soluții care se aliniază cu convingerile și motivațiile dvs. Examinați argumentele pro și contra legate de conflictul dvs. și anticipați rezultatele deciziilor opționale. Luați în considerare selectarea rezoluției care are cele mai multe avantaje sau rezultate mai bune. Țineți cont de cat timp aveți la dispozitie pentru a ajunge la o solutie. Luați în considerare stabilirea unui termen limită pentru a vă asigura că conflictul este rezolvat prompt.

2. Interpersonal

Acest conflict are loc între două sau mai multe persoane dintr-o organizație mai mare. Poate rezulta din personalități diferite sau perspective diferite cu privire la modul de realizare a obiectivelor. Conflictul interpersonal poate apărea chiar fără ca una dintre părți să-și dea seama că a existat vreodată conflict.

Exemplu: Tanya este de patru ani de marketing digital în compania ei și a anticipat întotdeauna că va lua locul directorului de marketing atunci când acesta se va pensiona. Totuși, când a venit momentul să ocupe postul, compania a angajat un alt angajat care a fost în companie doar de un an. Tanya era supărată atât pe fostul ei supervizor, cât și pe noul ei supervizor, deși nu și-a comunicat niciodată sentimentele cu niciunul dintre ei.

 • Cum să gestionați: Gestionarea conflictelor interpersonale permite membrilor echipei să lucreze împreună pentru a găsi o soluție. Colegii își pot îmbunătăți relațiile și chiar pot veni cu strategii sau soluții noi la probleme. Iată patru pași pe care îi puteți folosi pentru a rezolva conflictul interpersonal la locul de muncă: definiți conflictul, începeți prin a identifica exact despre ce este vorba, inclusiv despre ce eveniment l-a declanșat și cum a reacționat fiecare parte la situație, priviți situația din punctul de vedere al fiecărei persoane pentru a determina ce dorește și are nevoie fiecare parte din rezoluție, puneți conflictul în context. Discutați impactul conflictului asupra fiecărei părți, a proiectului și a locului de muncă. Acest pas poate ajuta fiecare parte să înțeleagă importanța rezolvării conflictului și să o motiveze să colaboreze la găsirea unei soluții. Creați opțiuni, lăsați fiecare parte să vină cu o idee pentru a rezolva conflictul. Acest pas permite fiecărei părți să identifice modul în care conflictul poate fi rezolvat pe cale amiabilă. De asemenea, părțile pot face brainstorming pentru a crea soluții de care să beneficieze fiecare parte. Ca grup, determinați o soluție care să aibă un impact pozitiv asupra fiecărei părți. Luați în considerare includerea stabilirii obiectivelor ca parte a acestei etape pentru a evalua și măsura progresul unei rezoluții.
 • 3. Intragrup

  Acest nivel de conflict apare între membrii unui singur grup atunci când există mai multe persoane cu opinii, medii și experiențe diferite care lucrează în direcția unui obiectiv comun. Chiar dacă toți ar dori să atingă același obiectiv, pot să nu fie de acord cu privire la cum să-l atingă. Conflictul intragrup poate apărea și atunci când membrii echipei au diferențe în stilurile și personalitățile de comunicare.

  Exemplu: O companie este pe cale să lanseze un nou produs, iar Josh și Ashley consideră că cea mai bună strategie de marketing este o campanie de corespondență directă către un public vizat. Beth și Tom cred că reclamele pe rețelele sociale sunt o abordare mai bună. Adam crede că o campanie de influență ar avea cel mai puternic impact. Din cauza dezacordului, nu se creează o strategie de campanie, iar data de lansare este la doar două săptămâni. Tensiunea este mare, iar întârzierile afectează alte departamente.

  • Cum gestionați: Gestionarea conflictelor intragrup poate ajuta la menținerea productivității angajaților și poate asigura ca echipele să atingă obiectivele grupului. Iată trei pași pe care îi puteți face pentru a rezolva eficient conflictele intragrup: Discutați conflictul în echipă, în mod deschis ce a cauzat conflictul și ce simte fiecare parte despre acesta. Astfel toată lumea este implicată în găsirea unei soluții și poate vorbi sincer despre problemă. Rugați pe fiecare membru al echipei să clarifice de ce își deține poziția și să discute ce informații stau la baza acestor convingeri. Colaborați în grupuri mici, împărțiți echipa în grupuri mai mici formate din puncte de vedere diferite. Analizați conflictul și analizați argumentele pro și contra diferitelor soluții. Reuniți-vă ca o echipă și puneți grupurile să împărtășească ideile pe care le-au avut. Grupurile mai mici pot oferi discuții mai aprofundate, deoarece mai puține persoane încearcă să discute partea lor simultan. Ia o decizie Ca o echipă completă, decideți ce acțiune să luați sau stabiliți dacă trebuie să aibă loc un brainstorming suplimentar. Asigurați-vă că toată lumea este mulțumită de decizie și angajată în strategia propusă.

  4. Intergrup

  Acest nivel de conflict apare între diferite grupuri din cadrul unei organizații mai mari sau cei care nu au aceleași obiective generale.

  Exemplu: echipa de marketing a unei companii de comerț electronic promovează o inițiativă complet nouă care ar trebui să contribuie la creșterea valorii medii a comenzii pentru fiecare comandă cu 15%. Ei creează o cronologie și informează clienții cu privire la data lansării. Cu toate acestea, dezvoltatorii web însărcinați cu crearea și implementarea noii funcționalități pe site au întârziere, în ciuda eforturilor depuse. Dezvoltatorii web sunt frustrați din cauza termenelor limită nerealiste, iar departamentul de marketing este frustrat de amânarea lansării.

  • Cum gestionați: Puteți folosi conflictele intergrupuri ca oportunități de a construi relații între echipe, de a crea idei noi și creative și de a consolida credința angajaților în abilitățile lor de a depăși conflictele viitoare. Iată trei pași pentru a vă ajuta să începeți: discutați problema cu toate părțile relevante, vă puteți angaja într-o conversație cu grupuri mari, cum ar fi într-un forum deschis. Această situație poate funcționa pentru probleme care afectează un grup mare de oameni și poate fi folosită pentru a auzi o varietate de perspective, idei și preocupări cu un grup mai mic de părți interesate. Aveți o întâlnire închisă cu părțile interesate necesare. Uneori, abordați un conflict intergrup cu doar câteva persoane, cum ar fi șefii de echipă sau șefii de departamente. Acest pas poate veni după organizarea unui forum deschis sau poate fi principala tactică de rezolvare. Adunați o varietate de soluții posibile Încurajați fiecare parte să organizeze întâlniri pentru a discuta problemele pe măsură ce apar. Dacă este posibil, puteți muta membrii echipei de la o echipă la alta, astfel încât aceștia să poată vedea mai bine o problemă din perspectiva celeilalte echipe. Apoi, puneți-vă în grupuri să creeze soluții care să ofere cel mai pozitiv impact. Pentru a ajunge la o soluție, luați în considerare organizarea unui vot pentru a evalua interesul fiecărei părți față de soluțiile propuse.

  By: Indeed Editorial Team

  Photo by Yan Krukov from Pexels

   102 total views,  1 views today